PH 2021!!!

ph2021Tezinsko 12.7.2021. Autor: Enna

Proteklog vikenda u Zagrebu se održalo Prvenstvo Hrvatske u disciplinama brzinsko i težinsko za kategorije mlađih juniora/ki, juniora/ki, mlađih seniora/ki i seniora/ki u organizaciji Hrvatskog sportsko penjačkog saveza i Sportsko penjačkog kluba Fothia.

Čak 14 natjecatelja iz Istre sudjelovalo je na natjecanjima u svojim kategorijama, a spremnima uspjesi nisu izostali. Tako se Sara Lanča (SPK Hiperaktiv, Pazin) u kategoriji mlađih juniorki okitila broncom u disciplini težinsko, dok je u disciplini brzinsko osvojila 5. mjesto.

U istoj kategoriji kod dečki srebro je odnio Deni Ušić (SPK Onsight, Pula) u disciplini težinsko dok mu je u disciplini brzinsko, iako je bio vidno brži od svog suparnika, medalja izmakla zbog krivog starta. Mlađi junior Jurica Vuković (SPK Hiperaktiv, Pazin) osvaja odlično četvrto mjesto u obje discipline. Kod mlađih seniora klupski kolege iz Pulskog Onsighta u obje discipline isto su se poredali. Filip Kurtović osvojio je dva zlata, dok je Luka Žufić osvojio dva srebra.

U seniorskoj kategoriji bilo je vrlo napeto i zanimljivo kao što to i doliči pravoj seniorskoj kategoriji. Cure su povele natjecanje te se Maila Petrucco (SPK Hiperaktiv, Pazin) kvalificirala u finale težinskog natjecanja i u konačnici završila na osmom mjestu. Klupske kolegice Daniela Ritoša, Tina Bertetić i Nina Brečević na svom prvom seniorskom natjecanju osvojile su redom dvanaesto, četrnaesto i petnaesto mjesto dok je Marina Jašić (SPK Onsight, Pula) osvojila deseto mjesto. U disciplini brzinsko cure su se poredale kako slijedi: 10. Marina Jašić, 11. Daniela Ritoša, 12. Nina Brečević, 13. Tina Bertetić, 14. Maila Petrucco.

Kod seniora slavi mlada nada istarskog penjanja Filip Kurtović (SPK Onsight, Pula) sa osvojenim zlatom u disciplini brzinsko i srebrom u disciplini težinsko. Klupski kolega Luka Žufić plasira se na 18. mjesto u disciplini brzinsko dok se u disciplini težinsko, zajedno sa Goranom Matikom iz Hiperaktiva plasira u finale kao drugi. U konačnici oboje završavaju na petom mjestu. Petar Gojtanić (SPK Hiperaktiv, Pazin) s druge strane ulazi u finale kao šesti, a u konačnici završava na odličnom četvrtom mjestu. Hiperaktivci Gordan Krajcar, Jurica Vuković, Silvio Gojtanić i Marko Roce plasiraju se na četrnaesto, šesnaesto, sedamnaesto i dvadeseto mjesto u disciplini težinsko. U disciplini brzinsko poredak od desetog do četrnaestog mjesta zauzimaju redom: Petar Gojtanić, Jurica Vuković, Goran Matika, Gordan Krajcar i Silvio Gojtanić dok se Marko Roce plasira na sedamnaesto mjesto.

U ekipnom poretku pazinski SPK Hiperaktiv za obje discipline kući je ponio broncu, dok je pulski SPK Onsight zauzeo odlično četvrto mjesto, također u obje discipline.

Ovaj vrlo zanimljiv i zahtjevan mladi olimpijski sport doživjeti će svoju premjeru za svega mjesec dana na Olimpijskim igrama u Tokiju te je uključen i u Olimpijske igre 2024. koje će se održati u Parizu. Iako je u svijetu sportsko penjanje već prepoznato i penjačkih dvorana za pripremu svih disciplina ima u izobilju, natjecatelji iz Istre, da bi se spremili za disciplinu težinsko, moraju često provjeravati vremensku prognozu i spremnost održavati u prirodi obzirom da umjetna stijena viša od 4,5 metra u Istri ne postoji. Disciplina brzinsko koja sadrži specifičnu "penjačku stazu" Istrijani ne mogu isprobati, niti trenirati ama baš nigdje. Najbliža stijena sa licenciranom linijom za brzinsko penjanje nalazi se u Celju, Slovenija. Nadamo se kako će i Istra, posebice Pazin i Pula, prepoznati uspjehe naših sportaša i omogućiti im infrastrukturu dostojnu državnih prvaka i prvakinja.

Službene fotke by Ivana Pevec na FB HSPS.

 

 

Costa Blanca

 • DAY 25: In the air +

  10.1.2015. Moramo uhvatit popodnevni let, danas je dan za povratak. U ležernom stilu skupljamo stvari kojima smo okupirali Helginu rezidenciju, Read More
 • DAY 22-24: Three days of Wild Side +

  7. – 9.1.2016. Opet u zimu, kroz prozor vidimo da vjetar šiba ko lud i s knedlama u grlu izlazimo van. Read More
 • DAY 21: Došla je zima i u Španju +

  6.1.2016. Iako nan je prvotna zamisao bila povratak u L'ocaive da se riješe dugovi od prošli put, najmlađem članu se Read More
 • DAY 20: Poslovni rest +

  5.1.2016. Odmor za job. Sva sreća da se u današnje vrijeme sve rješava preko neta :). Jutro smo izgubili zujajući lijevo, Read More
 • DAY 18-19: Dos dias in Wild Side +

  3.-4.2016. Helga nam se sprema za crossfit tekmu koja joj ubrzo dolazi, tako da smo solo. Oba dva dana odluka Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5