Mala škola sportskog penjanja

šetnja do bouldera

14.8.2021. Autor: Pufa

Kako smo proveli prvi tjedan Male škole sportskog penjanja???

Ponedjeljak, dan za upoznavanje s planom i programom te upoznavanje s opremom na najbolji mogući način, praktičnom primjenom :). Stručna ekipa Hiperaktiva eudcirala je mlade polaznike o načinu korištenja opreme te svim opasnostima u slučaju krivog rukovanja istom.

Utorak, prvi dan na stjeni na Pazinskom lokalnom penjalištu Lido. Za početak upoznali smo sudionike sa penjačkom i sportskom etikom te pravilima ponašanja u prirodi. Goco, sa najdužim penjačkim stažom u klubu imao je "par" rečenica za podijeliti s mladima (i od tada stalno pitaju kad je opet Goco s nama :))

Iza predavanja, djeca i mladi hrabro su isprobali sportske smjerove težine od 5c do 6a i to penjući na "Top Rope" način, odnosno osigurani penjačkim užetom na sidrištu smjera. Mnogi od sudionika po prvi puta su se susreli sa penjanjem u
prirodi.

Srijedu smo zbog promjenjivog i kišovitog perioda penjanje i pješečenje u Pazinskoj jami zamijenili penjanjem na Zarečkom krovu obzirom da pristup nakon kiše nije pogodan za najmlađe polaznike. To se pokazalo kako pun pogodak i neki su po prvi puta pravilno popenjali sportski smjer i savladali strah visine. Isto tako sudionike male škole penjanja naučili smo pravilnom zagrijavanju prije i istezanju mišića nakon penjačkog treninga.

Četvrtak, dan za zabavu i aktivan odmor proveli smo na Jezercu, udaljenom svega 5 minuta od Zarečkog krova. Tu su se djeca, a i poneki roditelji, po prvi puta okupali u znamenitoj Pazinčici.

Noa S Petak, dan nakon odmora nešto je zahtjevniji te smo pješačili od Pazinskog kaštela, putem Doline mlinova preko Pazinskog krova stigli do naše stanice na Zarečkom krovu, gdje u obližnjoj šumi se nalazi mali labirint bouldera, odnosno stjena do visine 3-4 metra. Takve boulder smjerove penjali smo osigurani sa specijaliziranim strunjačama zvanim Crash pad, danas smo uže pustili na sigurnom :). Naravno sve polaznike smo spottali, odnosno pazili da imaju siguran doskok prilikom pada te smo starije polazike poučili načinu spottanja i na što je važno obratiti pozornost prilikom pada penjača.

Program "Mala škola sportskog penjanja" sufinanciran je od strane Ministarstva turizma i sporta u sklopu programa Prevencije nasilja sportom u školama. Ovim putem moramo se zahvaliti i BimSport-u i Tenaya climbing-u na odličnim cijenama koje su omogućile povećanje broja polaznika.

Zara

 

 

Costa Blanca

 • DAY 25: In the air +

  10.1.2015. Moramo uhvatit popodnevni let, danas je dan za povratak. U ležernom stilu skupljamo stvari kojima smo okupirali Helginu rezidenciju, Read More
 • DAY 22-24: Three days of Wild Side +

  7. – 9.1.2016. Opet u zimu, kroz prozor vidimo da vjetar šiba ko lud i s knedlama u grlu izlazimo van. Read More
 • DAY 21: Došla je zima i u Španju +

  6.1.2016. Iako nan je prvotna zamisao bila povratak u L'ocaive da se riješe dugovi od prošli put, najmlađem članu se Read More
 • DAY 20: Poslovni rest +

  5.1.2016. Odmor za job. Sva sreća da se u današnje vrijeme sve rješava preko neta :). Jutro smo izgubili zujajući lijevo, Read More
 • DAY 18-19: Dos dias in Wild Side +

  3.-4.2016. Helga nam se sprema za crossfit tekmu koja joj ubrzo dolazi, tako da smo solo. Oba dva dana odluka Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5