O nama

Pošto se u Pazinu 80-ih i 90-ih godina skupina ljudi intenzivno bavila sportskim penjanjem u prirodi, javila se potreba za osnivanjem kluba u kojeg bi se uključili svi zaljubljenici u taj sport. Osnivačka skupština se održala 08.05.1999. godine u Pazinu, a klub je jednoglasno dobio ime „Hiperaktiv“.

Prvi klubski boulder niknuo je u skladištu „Istracommerea“, gdje su naravno bila organizirana i prva natjecanja u organizaciji SPK „Hiperaktiva“ kao što su Prvanstva Hrvatske, natjecanja koja se boduju za Kup Hrvatske, te je nastala i legendarna gradska liga srijedom. U tom razdoblju klub broji 21-og odraslog člana, te 12 mladih članova koje pod stručnim vodstvom trenira Ivica Brajković, tadašnji predsjednik kluba.

2000. godine, uz sponzorstvo grada Pazina oprema se nekoliko desetaka sportsko penjačkih smjerova u Pazinskoj jami, na Zarečkom krovu, te na Lidu. Uključujemo se u niz eko akcija čišćenja Pazinčice i planinarskih staza. Iste godine nastavlja se tradicija organiziranja natjecanja, te sudjelovanje na natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu gdje su postignuti zapaženi rezultati.

Službeno smo postali nezaobilanzo mjesto na penjačkoj karti Hrvatske.

2001. godine gubimo dosadašnji prostor i selimo se u klub mladih. Pošto je prostorija kluba mladih površinom i visinom puno veća od dosadašnjeg prostora, kreće se na samo u preseljenje već i u nadogradnju postojeće stijene koja je završena u listopadu 2001. Godine. Novi boulder bio je prava revolucija u Hrvatskoj, cijelom svojom pojavom.

Pošto je klub porasao u smislu članova (odraslih i mladih) nastavlja se s pojačanim i poboljšanim treninzima za mlade koji se odvijaju u dvije grupe, a vode ih Ivica Brajković, Gordan Krajcar, Goran Matika i Goran Jedrejčić.

Zimska sezona penjanja 2002./2003. prekinuta je. Izbačeni smo iz prostorije zajedno sa klubom mladih, te smo bili prisiljeni krenuti u potragu za novim prostorom. Tradicionalna gradska liga srijedom je prekinuta do daljnjeg, kao i treninzi za mlade nade.

Mladi članovi se orijentiraju na druge sportove, dok stariji bezuspješno pokušavaju naći prostor za izgradnju stijene. Ostaje samo nekolicina optimista. Klub je skoro zauvijek zatvorio svoja vrata. Goran Matika preuzima predsjedništvo, Goran Kliman tajništvo, Gianfranco Dušić i Enna Peroš moralna podrška i idemo.

2004. godina, dobili smo prostor!  Slivne vode u prostoru, a zidovi crni od požara... prostor totalno devastiran, ali bit će nešto. Kažu da „Kad se male ruke slože, sve se može...“, tako je i bilo. Čekamo struju, vodu, papire, ... Za to vrijeme trenira se u garaži, na improviziranom boulderu od tri panelke i punooo dobre volje, energije i nabrijanosti.

2006. godina... Sruši ovo, zazidaj ono, nasipaj tu, pa malo tamo, betoniraj! Uf, još pod, pa wc. Paralelno se gradi i stijena po Gogetovoj (Goran Matika) zamisli. Prvi treninzi počinju na tri panelke, još koji dan pa ih je šest, stijena svakim danom sve više raste, u visinu pa u širinu, di god pogledaš. Skupljaju se članovi, novi i stari, klub raste zajedno sa stijenom. Opet smo napravili revoluciju u Hrvata, najveća, najviša,...

2007./2008. godina... i službeno otvaranje novog bouldera. Frenki upada u reprezentaciju i pokazuje sve što zna (rujan 2007. Aviles, Španjolska.) Započinje se s organizacijom natjecanja, ni više ni manje nego Prvenstvo Hrvatske. Nastavlja se i tradicionalna gradska liga srijedom koja ubrzo prelazi granice Istre i postaje Boulder liga Istre i Kvarnera, svima poznatija kao BLIK!.

Stali smo na noge, dovršili stijenu, koja je sad ne samo stijena za penjanje nego i prava sportska dvorana. Treninzi za mlađe uzraste startaju pod vodstvom Gogota i Enne, a priključuju se Goco, Filip Sironić i Martin Matijašić. Postižemo rezultate, imamo reprezentativce i tako iz godine u godinu, nekad bolje nekad malo manje.

Ovo je naša prošlost, sadašnjost i budućnost. Dođite i penjite. Vidimo se!

Costa Blanca

 • DAY 25: In the air +

  10.1.2015. Moramo uhvatit popodnevni let, danas je dan za povratak. U ležernom stilu skupljamo stvari kojima smo okupirali Helginu rezidenciju, Read More
 • DAY 22-24: Three days of Wild Side +

  7. – 9.1.2016. Opet u zimu, kroz prozor vidimo da vjetar šiba ko lud i s knedlama u grlu izlazimo van. Read More
 • DAY 21: Došla je zima i u Španju +

  6.1.2016. Iako nan je prvotna zamisao bila povratak u L'ocaive da se riješe dugovi od prošli put, najmlađem članu se Read More
 • DAY 20: Poslovni rest +

  5.1.2016. Odmor za job. Sva sreća da se u današnje vrijeme sve rješava preko neta :). Jutro smo izgubili zujajući lijevo, Read More
 • DAY 18-19: Dos dias in Wild Side +

  3.-4.2016. Helga nam se sprema za crossfit tekmu koja joj ubrzo dolazi, tako da smo solo. Oba dva dana odluka Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5