Početna stranica arrow O nama
O nama PDF Print E-mail

Pošto se u Pazinu 80' i 90' godina skupina ljudi intenzivno bavila alpinizmom i penjanjem po visokim stijenama u prirodi, javila se potreba za osnivanjem kluba, u kojeg bi se uključili svi zaljubljenici u taj sport.
Nekolicina penjača i alpinista okupljenih oko Ivice Brajkovića je samoinicjativno 08. 05. 1999. godine održala osnivačku skupštinu u prostorijama kluba mladih u Pazinu, Dršćevka 1 nakon čega članovi počinju sa izgradnjom umjetne stijene za penjanje ( skladište "ISTRACOMMERCA" iza pokućstva ) Izgradnjom umjetne stijene omogućeno je da se i u Pazinu organiziraju penjačka natjecanja kao što su: penjačko prvenstvo hrvatske, i natjecanja koja se boduju za kup hrvatske u penjanju. U tom razdoblju klub ima 21 odraslog člana, i nekoliko pridruženih članova iz okolnih mjesta i gradova ( Buzet, Poreč, Karojba, Lindar, itd. ). Redovito treniraju i 12 početnika osnovnoškolskog uzrasta pod stručnim vodstvom trenera penjanja i predsjednika kluba HIPERAKTIV, Ivice Brajkovića.
Naredne godine ( 2000. god ) klub je uz sponzorstvo grada opremio nekoliko desetaka penjačkih smjerova u pazinskoj jami, zarečkom krovu i kupalištu Lido, uključuje se u niz eko akcija čišćenja Pazinčice i planinarskih staza, organizira natjecanje prvenstvo hrvatske, i 2 natjecanja za kup hrvatske, članovi gostuju na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima, gdje osvajaju medalje, odnosno postižu zapažene rezultate. Sve te aktivnosti zajedno dovele su do toga da je grad Pazin postao nezaobilazno mjesto na penjačkoj karti hrvatske. Uza sve postignuto u 2000. god. daljnji rad u 2001. godini usmjeren je na omasovljenje članstva, te na organiziranju takmičenja i uključivanju u eko akcije.
Najvažnija stvar u 2001 god. je gubitak prostora za treniranje u skladištu "ISTRACOMMERCA" radi iznajmljivanja salonu namještaja kao skladište, te preseljenja umjetne stijene u klub mladih. Pošto je prostor kluba mladih iznimno dobar za umjetnu stijenu ( zbog visine od 5 m od poda do plafona ) krenulo se ne samo u preseljenje umjetne stijene već i nadogradnju postojeće stijene, koja je završena u 10 mjesecu 2001. Nova umjetna stijena je bila tada, a i danas je najveća i najbolje opremljena umjetna stijena u hrvatskoj. Cijena utošenog materijala ( pošto je rad bio isključivo volonterski ) za izradu stijene iznosi 80.000,00 kn. Pošto klub s vremenom raste u smislu novih članova i novih aktivnosti, u 2002. god. se uz nastavak aktivnosti iz 2001. god. puno nade polaže u mlade snage kluba, ako da su njihovi treninzi redovitiji i "pojačani". Mladi penjači su razvrstani u dvije grupe od po 6 penjača, kako bi se trener svake grupe više posvetio treningu pojedinog penjača. Uz treniranje na umjetnoj stijeni intenzivno se mlade penjače uzima na različita penjališta u hrvatskoj, tako da se i oni mogu okušati na prirodnim visokim stijenama.
Zimska sezona penjanja 2002/2003 god. na umjetnoj stijeni je odjednom prekinuta odlukom župana Jakovcica prema kojoj se klub mladih i penjački klub više ne mogu koristiti prostorom kluba za svoje aktivnosti. Brava na ulaznim vratima je promjenjena, tako da je tim činom prekinuta vec tradicionalna penjačka gradska liga srijedom, nije više bilo treninga za mlade i odrasle penjače. Trenutno smo se dogovorili za privremeno korištenje prostora a do kad... Nastojanja za povrat prostora traju, te se pokušava utjecati na odluku župana o zatvaranju prostora kluba mladih i penjačkog kluba.

 
Kratke vijesti
Video snimke penjare!
 
Pogledajte slike bouldera u Labinu!
 
Penjački smjerovi na Lidu
 
Penjački smjerovi na Zarečkom krovu
 
Pogledajte slike sa Hallowinda 2006!
 
Main Menu
Početna stranica
Novosti
Članovi
Galerija
O nama
Kontakti
Linkovi
Download
Plus hosting
Login Form

Lost Password?
Hiperaktiv